CUM TE PUTEM AJUTA?
contact@marmodavselect.ro

CONTACTEAZĂ-NE:
(+04) 766.234.748

Suntem convinși că, nu de puține ori, mulți dintre dumneavoastră s-au arătat interesați de implicațiile amenajării unui spațiu cu piatră naturală. Ce operațiuni ar trebui să avem în vedere, cum să le executăm corect și, mai ales, care sunt etapele care asigură succesul unui proiect? Acestea sunt doar câteva din întrebările importante, la care este bine să găsim răspuns înainte de a demara o lucrare. Cu siguranță, mereu apar și întrebări legate de buget, sau despre tipurile de piatră naturală potrivite unui anumit spațiu sau tip de amenajare.

Ne propunem să creionăm de-a lungul a câtorva articole, un set de recomandări privind bunele practici adoptate în proiectele de amenajare cu piatră naturală, având ca destinație spații rezidențiale sau de recreere. Am ales pentru acest demers o abordare simplistă, dar suficient de explicită pentru a evidenția direcțiile pe care le considerăm esențiale în reușita oricărui proiect. Abordarea noastră se va concentra asupra celor trei mari grupe de operațiuni întâlnite în cadrul unui proiect – montaj, prelucrare, întreținere sau recondiționare -, pe care le vom prezenta și explica pe îndelete.

Pentru început, vom acorda atenție montajului pietrei naturale.

„Experiența ne obligă să fim deschiși oricărui proiect!”

Montajul pietrei naturale constă într-un proces de execuție amplu, cu etape bine conturate și documentate. Montajul este destinat placării suprafețelor verticale (pereți în mare parte) și, în egală măsură, a celor orizontale (pardoseli, blaturi). Pentru a înțelege mai bine aria de execuție specifică acestui procedeu, dorim să prezentăm în cele ce urmează operațiunile și recomandările specialiștilor Marmodav Select, cu privire la montajul pietrei naturale

Montajul unei pardoseli pe adeziv sau șapă


Montajul unei pardoseli din piatră naturală se execută fie prin lipire cu adeziv, fie prin fixare pe un pat de șapă. Indiferent de varianta aleasă, trebuie știut faptul că ambele metode prezintă atât avantaje, precum și dezavantaje. O alegere potrivită trebuie să aibă în vedere aspecte legate de: natura suprafeței pe care se va realiza montajul, bugetul avut la dispoziție sau cunoștințele și experiența echipei de lucru.

În cazul montajului pe adeziv, principalul avantaj este legat de scurtarea întregului proces de execuție, comparativ cu varianta montajului pe pat de șapă. Despre eficiența metodei putem vorbi doar dacă în cadrul procesului vor fi utilizate soluții de lipit profesionale, recomandate în funcție de tipul de piatră folosit. În cazul alegerii necorespunzătoare a tipului sau cantității de adeziv pentru lipire, eficiența se va reduce în mod considerabil. Pe cale de consecință, anumite etape din procesul de execuție pot fi afectate și va fi nevoie ca ele să fie reluate, generând în cadrul proiectului costuri suplimentare sau depășiri ale unor termene limită.

În cazul montajului executat pe pat de șapă, costurile scad cu până la 20% față de varianta montajului executat pe adeziv. Utilizarea în montaj a șapei are un dublu avantaj: rol de egalizare a suprafeței (amestec de praf de ciment, nisip și apă) și de fixare a pardoselii (în a cărei compoziție adăugăm și adeziv). Compoziția șapei de fixare permite o priză mai bună la contactul cu piatra naturală, astfel că oferă pardoselii un comportament net superior față de montajul executat pe adeziv. Montajul unei pardoseli pe pat de șapă poate fi o soluție eficientă doar dacă suprafețele sunt acoperite cu un strat de beton sau cu șapă autonivelantă. În acest caz, stratul din beton pe care se va realiza montajul trebuie să aibă vârstă de maturizare, iar în cazul șapei să existe o perioadă de cel puțin o lună de zile de la turnarea acesteia.

Tipuri de piatră naturală recomandate pentru realizarea unei pardoseli: marmură (doar pentru interior), granit (în special pentru exterior), travertin (interior și exterior), calcar, ardezie, șist (exterior).

Montajul treptelor și contratreptelor pe adeziv sau șapă


Alegerea pietrei naturale pentru placarea unei scări, reprezintă în mod cert demersul ideal prin care orice spațiu amenajat poate dobândi o valoare estetică aparte. Succesul unui astfel de proiect depinde, în mare măsură, de câțiva factori: destinația scării, tipul de piatră folosit sau bugetul avut la dispoziție.

În ceea ce privește alegerea tipului de piatră naturală, specialiștii recomandă să se țină seama de ambianța întregului spațiu amenajat, dar și de celelalte materiale folosite (piatră, lemn etc.). Pentru treptele și contratreptele unei scări se va folosi un singur tip, sau cel mult două tipuri de piatră – una pentru placarea treptei, cealaltă folosită pentru contratreaptă. Importantă este și paleta cromatică a materialelor folosite, fiind posibil să se meargă pe combinarea unor culori apropiate ca nuanță sau contrastante.

Montajul plăcilor din piatră naturală pe treptele și contratreptele unei scări se realizează în două moduri: pe adeziv sau pe pat de șapă. Montajul executat pe adeziv este posibil doar în cazul suprafețelor care nu prezintă denivelări mari (suprafețe plane sau aproape plane). Dacă denivelările existente pe o suprafață nu pot fi eliminate prin curățare, se va folosi pentru fixarea plăcilor un strat compozit, alcătuit dintr-un pat de șapă (mortarul de ciment) și soluție de lipire (adeziv). Metoda fixării cu adeziv are avantajul că economisește timp și reduce din costurile cu materialele folosite la prepararea mortarului de ciment. Deși metoda asigură o bună fixare a plăcilor, timpul de uscare al adezivului este unul destul de mare, existând posibilitatea ca, în toată această perioadă, oricare din plăcile montate să alunece și să nu facă priză cu stratul suport.

Metoda fixării plăcilor din piatră naturală pe pat de șapă, în cazul treptelor și contratrepelor unei scări, asigură un grad ridicat de precizie în timpul montajului. Șapa folosită în acest caz are rol de egalizare a suprafeței (amestec de praf de ciment, nisip și apă), dar și de fixare a plăcilor (în compoziția șapei adăugăm și adeziv). Metoda este considerată a fi una scumpă, din cauza numărului mare de materiale folosite pentru obținerea amestecului compozit. Cu toate acestea, specialiștii recomandă această metodă deoarece permite o execuție rapidă, sigură și eficientă.

Tipuri de piatră naturală recomandate pentru amenajarea scărilor: marmură, granit, calcar, travertin.

Montajul vertical umed sau uscat


Placarea cu piatră naturală, în cazul pereților unei clădiri, produce un efect deosebit pentru întregul ambient. Cu alte cuvinte, piatra naturală o putem utiliza atât pentru placarea pereților interiori, cât și a celor exteriori.

Pentru acest tip de montaj sunt posibile două modalități de execuție: fixare pe un strat umed (adeziv, sau șapă și adeziv) sau pe schelete metalic (în mediu uscat). Montajul vertical umed este recomandat în cazul placării pereților situați în interiorul unei clădiri sau, dacă pereții se află la exterior, operațiunea trebuie efectuată până la o înălțime nu foarte mare. Succesul montajului este influențat de calitatea stratului de tencuială aplicat pe suprafața peretelui sau de izolația existentă. Din acest motiv, pentru executarea placărilor cu piatră naturală a suprafețelor verticale de exterior este recomandat montajul vertical uscat.

Montajul vertical uscat asigură fixarea plăcilor cu ajutorul unui sistem de ancore de prindere sau al unui cadru metalic montat pe peretele exterior al clădirii. Metoda este utilă, deoarece permite o mai bună ventilare a peretelui exterior și oferă acestuia posibilitatea de a fi izolat fonic și termic. Datorită sistemului de ancorare, confecționat astfel încât să poată prelua întreaga sarcină a plăcilor din piatră naturală, stratul izolator intermediar nu va fi afectat în niciun fel. Ca urmare, succesul lucrării va depinde în mare măsură de calitatea montanților folosiți. Din acest motiv, montajul vertical uscat trebuie realizat de echipe cu experiență în acest tip de lucrări, sau sub atenta îndrumare a unui specialist.

Montajul unei plinte pe drept sau trepte


Plintele sunt utilizate în proiectele de amenajare pentru a proteja de praf sau picături de apă muchiile care despart o pardoseală de pereții unei încăperi. În plus, utilizarea plintelor oferă întregului ambient o notă de distincție și eleganță. Alegerea unei plinte se va face întotdeauna în funcție câteva criterii: tipul de piatră folosit la placarea suprafețelor care împart aceeași latură comună, culoare sau dimensiune.

În spațiile amenajate exclusiv cu piatră naturală, plintele vor trebui realizate din același material – piatră naturală. Mai mult, plinta va trebui să fie din același tip de piatră naturală ca cea folosită pentru pardoseală. De exemplu, dacă pentru pardoseală am folosit marmură, pentru realizarea plintei vom folosi tot marmură. În acest fel se va obține acea notă de eleganță și rafinament, specifică amenajărilor cu piatră naturală.

În ceea ce privește culoarea unei plinte, aici lucrurile se schimbă în mod radical. Este permisă utilizarea oricărei culori, însă recomandările specialiștilor au în vedere folosirea acelor culorilor sau nuanțelor care sunt în ton cu restul spațiului amenajat. Din punct de vedere estetic însă, vom evita utilizarea unei plinte de aceeași culoare cu a peretelui la baza căruia se va executa montajul. Ca urmare, orice joc de culori sau nuanțe, între pardoseală, plintă și perete poate fi utilizat, chiar dacă la finalul proiectului vom obține contraste puternice sau completări de culori sau nuanțe.

Aspectele constructive ale plintei nu trebuie neglijate nici ele. Pentru un plus de valoare estetică, o înălțime a plintei de 5 – 7 cm poate fi considerată ideală. Lungimea unei plăci din ansamblul plintei va trebui stabilită de comun acord cu arhitectul care coordonează proiectul.

În cazul placării cu piatră naturală a scărilor, plinta se montează în completarea treptelor și contratreptelor (opțional). Se recomandă adăugarea unei plintei, cel puțin în cazul scărilor expuse la intemperii. Plinta poate completa atât treaptele, cât și contratreaptele unei scări, și trebuie să fie din același tip de piatră naturală ca cea utilizată pentru placarea acestor suprafețe.

Tipurile de piatră naturală recomandate pentru confecționarea plintei sunt: marmura, granitul, calcarul și travertinul. Rareori sunt cazurile când se optează pentru folosirea unei plinte din ardezie sau onix.

Vă recomandăm să consultați pagina Servicii montaj, pentru a descoperi lista de operațiuni, etapele de execuție și recomandările specialiștilor noștri cu privire la montajul pietrei naturale.

Write a comment:

Este nevoie să fii autentificat pentru a putea publica un comentariu.

Copyright © 2019 MARMODAV SELECT Toate drepturile rezervate