CUM TE PUTEM AJUTA?
contact@marmodavselect.ro

CONTACTEAZĂ-NE:
(+04) 766.234.748

Stocurile de piatră naturală existente în majoritatea depozitelor sunt alcătuite din cubaje (blocuri) de mari dimensiuni sau din blocuri mai mici, acestea din urmă fiind cunoscute sub denumirea de: lastre, semilastre sau placaje. Însă, pentru a putea fi utilizată cu succes în proiectele de amenajare, piatra naturală trebuie să fie disponibilă în forme cât mai diverse și adaptate specificului fiecărui proiect. Din acest motiv, uneori este nevoie să intervenim asupra formei sau aspectului ei prin procedee de prelucrare. Cele mai importante prelucrări ale unui bloc din piatră naturală sunt: debitarea și schimbarea formei cantului (muchiei).

Articolul de față își propune să prezinte, la nivel informativ, principalele operațiuni specifice prelucrării pietrei naturale.

„Experiența ne obligă să fim deschiși oricărui proiect!”

Estetica unei amenajări se poate dobândi în multe feluri, uneori fiind suficient doar să recurgem la finisaje simple ale muchiilor sau canturilor unor suprafețe plane. La fel se întâmplă și în cazul suprafețelor din piatră naturală, ale căror muchii vor trebui prelucrate pentru a le oferi protecție sau a le îmbunătății aspectul estetic. Ne referim la suprafețe cum sunt: blaturile, glafurile, plintele sau treptele (denumite generic piese, datorită dimensiunilor adaptate specificului fiecărui proiect), fiecare dintre acestea având cel puțin una din margini prelucrată. În situații de acest fel, se efectuează o debitare sub un anumit unghi pe toată lungimea muchiei expusă la distrugere.

Pentru a înțelege mai bine aria de execuție specifică acestui procedeu, dorim să prezentăm în cele ce urmează operațiunile și recomandările specialiștilor Marmodav Select, cu privire la prelucrarea pietrei naturale.

Prelucrarea MSL (cu bizot)


Bizotarea – sau prelucrarea MSL – este un tip de prelucrare care se execută pe toată lungimea unei muchii și pe jumătate din lățimea ei, sub un unghi de aproximativ 45 grade.

Prelucrarea prin MSL este necesară pentru a proteja marginea cea mai expusă a unei piese, astfel încât aceasta să poată fi întreținută cu ușurință. Operațiunea se poate realiza manual în cazul lucrărilor simple, cu ajutorul unor scule electrice cu funcție de înclinare a tălpii la 45 grade (fierăstrău, polizor). Pentru lucrări mai complexe (piese grele, suprafețe mari), operațiunea va trebui realizată cu echipamentele speciale (mașină de debitare cu apă, mașină cu comandă numerică), de preferință într-un atelier specializat.

Recomandăm ca operațiunea să fie realizată înainte de montarea piesei, motivul fiind acela de a nu deteriora marginea suprafeței și de a nu afecta în mod iremediabil estetica unei amenajări. Operațiunea poate fi aplicată pentru orice tip de piatră naturală.

Piesele pentru care se recomandă acest tip de prelucrare sunt: blaturi, glafuri, trepte etc.

Prelucrarea dublu MSL (cu dublu bizot)


Bizotarea dublă – sau prelucrarea dublu MSL – diferă de prelucrarea MSL prin faptul că muchia piesei va suporta intervenții în două etape, de fiecare dată fiind realizată o debitare sub un unghi de aproximativ 45 grade. Debitările vor fi aplicate pe direcții opuse, pe o porțiune de cel mult jumătate din lățimea piesei, astfel încât la final să rezulte o muchie cu trei suprafețe plane (în loc de una, adică lățimea inițială a piesei).

Operațiunea se aplică muchiilor sau canturilor unor suprafețe plane, la fel ca în cazul prelucrării MSL, cu scopul de a le oferi protecție sau pentru a le îmbunătății aspectul estetic.

Prelucrarea cu baston


Prelucrarea cu baston se execută atunci când se dorește obținerea unei forme rotunde (convexă) sau aproape rotundă, pentru muchiile unei piese. Tehnica folosită este asemănătoare celei aplicate în cazul prelucrării cu dublu bizot (dublă debitare la 45 grade), singura deosebire constând în lipsa unghiurilor ascuțite.

Operațiunea este necesară pentru protejarea marginilor unei piese, fiind totodată și un mijloc de a îmbunătății estetica întregului ambient. Tehnica aplicată pentru obținerea muchiei în formă de baston constă în realizarea unei duble debitări a muchiei sub un unghi de aproximativ 45 grade, astfel încât la final să rezulte o muchie cu trei suprafețe plane (în loc de una – lățimea inițială a piesei), și rotunjirea muchiilor drepte rezultate în urma debitării până la obținerea formei dorite. Întreaga operațiune se realizează într-un atelier specializat, utilizând scule electrice cu funcție de înclinare a tălpii la 45 grade (fierăstrău, polizor) sau echipamente complexe (mașină de debitare cu jet de apă, mașină cu comandă numerică).

Operațiunea de prelucrare cu baston poate fi aplicată pentru orice tip de piatră naturală. Se recomandă ca operațiunea să fie realizată înainte de montarea piesei, motivul fiind acela de a nu deteriora marginea suprafeței și de a nu afecta în mod iremediabil estetica unei amenajări.

Piesele pentru care se recomandă acest tip de prelucrare sunt: blaturi, glafuri, trepte etc.

Prelucrarea cu semibaston


Prelucrarea cu semibaston – sau prelucrarea cu baston pe jumătate – se execută atunci când se dorește obținerea unei forme semirotunde (parțial convexă) pentru muchiile unei piese. Operațiunea se bazează pe o tehnică aplicată și în cazul prelucrării cu baston, în situația de față fiind vorba de o singură debitare a muchiei la 45 grade, pe toată lungimea ei și pe jumătate din lățime, și rotunjirea ei ulterioară.

Operațiunea se aplică muchiilor sau canturilor unor suprafețe plane, la fel ca în cazul prelucrării cu baston, cu scopul de a le oferi protecție sau pentru a le îmbunătății aspectul estetic.

Prelucrarea cu picurător


Prelucrarea cu picurător constă în realizarea unui șanț pe partea inferioară a pieselor, ale căror suprafețe intră în contact cu picăturile de apă. Este un tip de prelucrare, recomandat în mod exclusiv amenajării suprafețelor exterioare. Rolul șanțului (picurătorului) este de a prelua picăturile de apă care apar pe suprafața de contact a pieselor, asigurând o protecție eficientă a stratului suport pe care s-a efectuat montajul.

Operațiunea de prelucrare cu picurător poate fi aplicată pentru orice tip de piatră naturală. Se recomandă ca operațiunea să fie realizată înainte de montarea piesei, motivul fiind acela de a nu deteriora marginea suprafeței și de a nu afecta în mod iremediabil estetica unei amenajări.

Piesele pentru care se recomandă acest tip de prelucrare sunt: glafuri, trepte, balustrade, capace, margini ale diferitelor construcții cu expunere la intemperii, fântâni etc.

Prelucrarea cu bandă antialunecare


Pardoselile din piatră naturală care sunt expuse permanent la contactul cu apa necesită o prelucrare suplimentară, pentru a proteja trecătorii să nu alunece și să se accidenteze. Aderența necesară evitării accidentelor poate fi obținută dacă pe suprafața de contact a pardoselii sau pe anumite porțiuni ale acesteia, vor fi prevăzute mici șanțuri (striații). Operațiunea prin care se obțin aceste șanțuri poartă numele de prelucrare cu bandă antialunecare sau buciardare.

Operațiunea de prelucrare cu bandă antialunecare poate fi aplicată pentru orice tip de piatră naturală. Se recomandă ca operațiunea să fie realizată înainte de montarea piesei, motivul fiind acela de a nu deteriora marginea suprafeței și de a nu afecta în mod iremediabil estetica unei amenajări.

Prelucrarea cu bandă antialunecare este recomandată proiectelor de amenajare a băilor, spațiilor din jurul piscinelor, scărilor de exterior etc.

Debitarea liniară


Încă din cele mai vechi timpuri, piatra naturală s-a dovedit a fi materialul cel mai potrivit pentru construirea unei locuințe sau amenajarea unei proprietăți. Transformarea pietrei naturale de la forma ei brută și până la aspectul finisat, atât de necesar pentru a da o notă de eleganță oricărui ambient, poate fi posibilă doar prin prelucrări sau tratamente aplicate succesiv. În primă fază, piatra naturală este extrasă din cariere și debitată apoi, sub formă de blocuri de mari dimensiuni, pentru a putea fi transportată cu ușurință la locul de destinație. Odată ajunse la destinație, blocurile de piatră sunt debitate în blocuri și mai mici – lastre, semilastre sau placaje – pentru a putea fi depozitate și mânuite cu ușurință în atelierele de producție. Ultima debitare transformă piatra naturală în plăci cu dimensiuni standard, sau în piese cu dimensiuni adaptate la cerințele fiecărui proiect (piese).

De-a lungul acestui traseu, piatra naturală suportă mai multe etape de prelucrare prin debitare (tăieri), folosindu-se tehnici și utilaje specifice. De exemplu, debitările grosiere sunt realizate în faza de extracție a blocurilor din carierele de piatră, operațiune pentru care este nevoie de utilaje mecanizate speciale. Plăcile sau piesele din piatră naturală care urmează să fie montate, se debitează la rândul lor lastre, semilastre sau placaje, operațiune care poate fi realizată direct la locul de montaj sau în atelierele de producție. Într-un atelier de producție se execută debitări profesionale, cu ajutorul utilajelor care folosesc pentru tăiere: discuri (manuale), jet de apă sau laser (automatizate sau cu comandă numerică). La locul de montare, debitarea se face cu ajutorul mașinii de debitat manuală (flexul).

Tipurile de debitări solicitate frecvent în cadrul proiectelor, indiferent de utilajul folosit, sunt debitarea liniară și debitarea sub un unghi de 45 grade.

Debitarea la 45 grade


Debitarea la 45 grade este similară din multe puncte de vedere debitării liniare. Diferența majoră constă în înclinația unghiului la care se realizează debitarea și, ca o deducție logică, a tipului de utilaj sau funcționalitate utilizate în acest scop. Ca urmare, menționăm pentru cazul debitării efectuate la un unghi de 45 grade, necesitatea folosirii unui utilaj sau dispozitiv cu talpă de tăiere care poate fi înclinată la 45 grade (sau sub un alt unghi).

Vă recomandăm să consultați pagina Servicii prelucrare, pentru a descoperi lista de operațiuni, etapele de execuție și recomandările specialiștilor noștri cu privire la prelucrarea pietrei naturale.

Write a comment:

Este nevoie să fii autentificat pentru a putea publica un comentariu.

Copyright © 2019 MARMODAV SELECT Toate drepturile rezervate