Cum se montează corect o pardoseală din piatră naturală
Abordăm în acest articol un subiect de actualitate în domeniul amenajărilor de interior: pardoselile din piatră naturală și montajul corect efectuat al acestora. Știm cu toții cât sunt de speciale pardoselile din piatră naturală, motiv care ne-a determinat să aducem în atenția dumneavoastră câteva sfaturi și recomandări, pe care specialiștii noștri le consideră utile pentru orice proiect de amenajare a pardoselilor.
De la început este bine să știm, că montajul unei pardoseli din piatră naturală se execută prin două metode: lipire cu adeziv, respectiv fixare pe pat de șapă. Indiferent de varianta aleasă, fiecare din cele două metode prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje. O alegere a metodei potrivite este un cumul de factori, care trebuie să aibă în vedere aspecte legate de: natura suprafeței pe care se va realiza montajul, bugetul avut la dispoziție sau cunoștințele și experiența echipei de lucru.
Iată ce topicuri vom dezvolta în continuare:
1. Montajul pe adeziv vs. Montajul pe pat de șapă
Montajul pe adeziv. Principalul avantaj al acestui tip de montaj este legat de scurtarea întregului proces de execuție, comparativ cu varianta montajului pe pat de șapă. Despre eficiența metodei putem vorbi doar dacă în cadrul procesului vor fi utilizate soluții de lipit profesionale, recomandate în funcție de tipul de piatră folosit. În cazul alegerii necorespunzătoare a tipului sau cantității de adeziv pentru lipire, eficiența se va reduce în mod considerabil. Pe cale de consecință, anumite etape din procesul de execuție pot fi afectate și va fi nevoie ca ele să fie reluate, generând în cadrul proiectului costuri suplimentare sau depășiri ale unor termene limită.
Montajul pe pat de șapă. Acest tip de montaj are un cost final de execuție cu până la 20% mai mic decât în cazul montajului executat pe adeziv. În plus, utilizarea în montaj a șapei are un dublu avantaj: rol de egalizare a suprafeței (amestec de praf de ciment, nisip și apă) și de fixare a pardoselii (în a cărei compoziție adăugăm și adeziv). Compoziția șapei de fixare permite o priză mai bună la contactul cu piatra naturală, astfel că oferă pardoselii un comportament net superior față de montajul executat pe adeziv. Montajul unei pardoseli pe pat de șapă poate fi o soluție eficientă doar dacă suprafețele sunt acoperite cu un strat de beton sau cu șapă autonivelantă. În acest caz, stratul din beton pe care se va realiza montajul trebuie să aibă vârstă de maturizare, iar în cazul șapei să existe o perioadă de cel puțin o lună de zile de la turnarea acesteia.
Oricare din cele două metode poate fi potrivită pentru un proiect de amenajare, însă decizia trebuie cântărită cu atenție și dublată de o expertiză tehnică profesionistă. Puteți apela cu încredere la specialiștii noștri pentru sfaturi și recomandări în acest sens.
2. Tipuri de piatră naturală recomandate
Recomandăm pentru pardoselile amenajate la interior utilizarea următoarelor tipuri de piatră naturală:
- marmură, travertin sau calcar – astfel obținem pardoseli elegante, rustice sau antichizate, cu aspect plăcut, bogate în nuanțe coloristice și tonuri calde; sunt ideale pentru băi, bucătării sau camere de zi;
- granit sau ardezie – pentru pardoseli destinate traficului intens sau pentru spațiile care nu sunt bine ermetizate (holuri, anexe etc.).
Pentru pardoselile amenajate la exterior, în funcție de destinația amenajării, recomandăm: granit (alei, terase), șist (alei), travertin (alei, terase, piscine).
Alegerea tipului de piatră naturală pentru amenajarea unei pardoseli rămâne un act de decizie al beneficiarului, ținând cont de preferințele acestuia și bugetul disponibil. Detalii despre materialele care prezintă interes pentru proiectul dumneasvostră de amenajare puteți citi aici.
3. Etape de execuție
Prezentăm în continuare, etapele care trebuie parcurse pentru montajul corect al unei pardoseli din piatră naturală:
Pregătirea suprafeței. Delimităm perimetrul de lucru și se fixăm cotele finite (lungimea, lățimea și înălțimea straturilor care formează pardoseala). Este necesar să obținem o suprafață curată, lipsită de impurități sau resturi de materiale (praf, bitum, grăsimi etc.). De asemenea, suprafața rezultată trebuie să fie uscată, nedeformabilă și să nu prezinte fisuri. Pentru o aderență bună a amestecului (șapă, adeziv) care va fi turnat se recomandă șlefuirea suprafețelor lucioase și netede, operațiune pentru care se poate folosi o hârtie abrazivă. Succesul întregii operațiuni va depinde în mare măsură de respectarea acestor recomandări.
Suprafața pe care se va realiza montajul poartă numele de suprafață suport (sau strat suport).
Pregătirea stratului suport (doar în cazul montajului pe pat de șapă). Stratul suport este amestecul compozit pe care se va realiza montajul pardoselii. Amestecul realizat trebuie să conțină cantități egale de ciment praf și nisip umed, sau să fie preparat după indicațiile inginerului care coordonează lucrarea. Pentru a asigura fixarea unei pardoseli, amestecul trebuie completat cu un strat subțire de adeziv. Din acest motiv, vom numi acest amestec: strat suport, strat de fixare sau pat de șapă.
Verificarea nivelului obținut (doar în cazul montajului pe pat de șapă). Odată obținut stratul suport, acesta va permite așezarea plăcilor din piatră naturală pentru a putea verifica dacă nivelul obținut (pe verticală) se înscrie în cotele proiectului. Dacă se consideră necesar, se poate adăuga sau elimina o cantitate de amestec compozit. Etapele 1 – 3 se pot repeta până la atingerea cotei dorite.
Aplicarea laptelui de ciment/adezivului.
În cazul montajului efectuat pe pat de șapă – după verificarea cotelor, se îndepărtează plăcile și se revine la nivelul stratului suport. Peste acest strat se toarnă soluția de fixare, cunoscută sub numele de lapte de ciment, cu proprietăți bune în ceea ce privește elasticitatea și rezistența la îngheț. O grosime a stratului de adeziv de câțiva mm va asigura o priză eficientă a plăcilor din piatră naturală pe stratul suport. Există situații când, pentru a obține o fixare de calitate, sub stratul suport se toarnă o peliculă subțire de adeziv.
În cazul montajului efectuat pe adeziv – soluția pentru lipire constă într-o pastă, al cărei proces de preparare trebuie să respecte indicațiile producătorului (înscrise pe ambalaj). Pentru această operațiune se pot folosi o găleată și un mixer, iar pentru aplicarea pastei o gletieră zimțată. Aplicarea pastei se face în mod uniform atât pe suprafața suport, cât și pe suprafața de lipire a fiecărei plăci. Pentru o lucrare bine executată, se recomandă spălarea și uscarea prealabilă a plăcilor care vor fi montate, iar pentru lipirea acestora folosirea unui adeziv de consistență medie, omogen și ușor cremos.
Aplicarea și reglajul plăcilor. Plăcile din piatră naturală se aplică, una câte una, peste stratul de adeziv (sau șapă) proaspăt turnat. În cazul montajului pe adeziv, se va turna adeziv și pe suprafața de lipire a fiecărei plăci. Operațiunea poate să înceapă cu oricare din colțurile suprafeței, atâta timp cât ne asigurăm că întreaga suprafață de lucru este perfect plană. Fixarea plăcilor se realizează prin presare, cu ajutorul mâinilor sau folosind un ciocan cu cap din plastic, urmărindu-se permanent dacă încadrarea acestora respectă perimetrul delimitat. Pentru siguranță și confort în execuție se recomandă folosirea mănușilor și ochelarilor de protecție. O mai bună fixare a plăcilor se obține cu ajutorul unor instrumente speciale: dreptar, nivelă (boloboc), topometru. Dacă este cazul, excesul de amestec compozit (adeziv) rezultat după aplicare se poate îndepărta cu ajutorul unei pensule sau al unui burete umezit. Pardoseala proaspăt obținută trebuie ferită de ploaie până când adezivul va fi complet uscat. Din aceste considerente, montajul trebuie efectuat la temperaturi cuprinse între 5 și 25 grade Celsius.
Chituirea rosturilor. Pentru obținerea unei pardoseli cu suprafață plană și continuă se recomandă chituirea spațiilor rămase între plăci (rosturi). Prin acest procedeu se elimină posibilitatea scurgerii apei printre plăci, situație neplăcută care poate duce la inundarea și deteriorarea stratului suport. Chituirea împiedică depunerea de impurități, sporind astfel eficiența prizei dintre plăci și stratul suport. Pentru a obține un efect de anduranță, operațiunea de chituire trebuie efectuată nu mai devreme de 24 de ore de la finalizarea placării pardoselii.
Curățarea pardoselii. După finalizarea montajului, suprafața rezultată trebuie curățată cu o mătură, o perie moale sau cu o cârpă. Suprafețele foarte murdare se vor curăța cu jet de apă.
Impermeabilizrea. O suprafață cu grad ridicat de protecție se obține cu un tratament de impermeabilizare, peste care se poate adăuga o soluție de protecție specială (cu rol de menținere a calității stratului impermeabil).
4. Concluzii
În loc de concluzii, considerăm că este momentul potrivit pentru a sublinia încă o dată aspectul plăcut pe care piatra naturală în conferă unei amenajări. Plăcerea de a călca – la propriu – o pardoseală din piatră naturală este inegalabilă. Încercați și dumneavoastră!
Așa cum ne-am obișnuit deja, vom spune la final că totul ține de fler, armonie și obiective bine definite.
Contactează cu încredere specialiștii Marmodav Select pentru o ședință gratuită de consiliere, în cadrul căreia poți afla detaliile unui proiect complet de amenajare și care sunt materialele potrivite pentru proiectul tău.