Blatul din piatră naturală, piesa de rezistență din orice bucătărie
Blatul este piesa de rezistență în tot conceptul care caracterizează mobila de bucătărie, fiind deseori asimilat ca o cartea de vizită a beneficiarului. Alegerea materialelor naturale pentru confecționarea unui blat de bucătărie – piatra naturală spre exemplu – este dovada unei amenajări caracterizate prin bun gust, armonie și eleganță. Totul pare frumos, dar haideți să vedem ce presupune cu adevărat armonizarea unui spațiu cu o destinație atât de pretențioasă: bucătăria.
1. Despre blaturi și nu numai
Confecționarea unui blat de bucătărie descrie un proces care nu întotdeauna se dovedește a fi la îndemâna oricui. Întregul proces are loc în ateliere specializate, principalele operațiuni – debitare și prelucrarea canturilor – fiind realizate cu utilaje moderne de tip CNC. Obținerea blatului perfect cumulează o serie de aspecte care sunt mai degrabă legate de utilitatea acestuia și armonizarea cu alte elemente de decor, decât de fabricație în sine. Punctul de pornire îl reprezintă destinația spațiului pentru care va fi proiectat blatul: bucătăria.
În opinia specialiștilor bucătăria ideală trebuie proiectată pentru nevoile familiei, astfel că mobilierul, aparatura electrică și alte elemente de decor vor fi gândite pentru acest scop. Blatul de bucătărie completează acest tablou, iar în funcție de întrebuințările sale putem identifica următoarele tipuri de blaturi:
- blat de mobilier, prevăzut cu decupaje pentru chiuvetă, lavoar sau baterie;
- blat pentru insule de lucru;
- blat pentru mese.
Alegerea materialului potrivit pentru confecționarea unui blat poate fi uneori dificilă, dat fiind faptul că trebuie avute în vedere mai multe caracteristici de bază ale acestui element de mobilier: efectul de anduranță, rezistența la zgârieturi, rezistența termică, rezistența în lungimi mari sau în grosimi reduse, efectul petelor etc. Dincolo de acest efort intervin și alte aspecte, cum sunt cele legate de serviciul de montaj. Măsurătorile pentru încadrarea blatului în arhitectura mobilierului existent trebuie realizate corect, la cote precise. Calitatea măsurătorilor garantează în mare măsură un montaj perfect al blatului și obținerea efectului dorit pentru satisfacția beneficiarului.
Un serviciu complet de realizare și montare a unui blat trebuie să parcurgă câteva etape:
- efectuarea măsurătorilor;
- alegerea materialelor potrivite;
- prelucrări grosiere – debitări conform cotelor;
- prelucrări prin decupaje realizate în scopul montării unor echipamente/accesorii;
- prelucrări ale canturilor;
- montajul propriu-zis – încadrare, lipire;
- efectuarea tratamentelor de întreținere – impermeabilizare, ceruire etc.
2. Tipuri de piatră naturală recomandate pentru blaturile de bucătărie
Prin prisma experienței noastre și din motivele menționate mai sus, facem următoarele recomandări cu privire la avantajele și dezavantajele principalelor tipuri de materiale din piatră naturală destinate confecționării blaturilor:
- Granit – material caracterizat prin rezistență ridicată la zgârieturi și rezistență termică mare, dar cu risc ridicat pentru apariția petelor sau absorția de grăsimi; necesită tratamente suplimentare (impermeabilizare);
- Marmură – preferat pentru aspectul său unic și paleta cromatică bogată în care se regăsește în forma sa naturală; la fel ca și granitul, necesită tratamente suplimentare (impermeabilizare);
- Travertin – recomandat pentru bucătăriile cu aspect rustic sau pentru cele în care predomină elementele de decor antichizate; datorită porozității accentuate necesită tratamente suplimentare (impermeabilizare);
- Quartz compozit – prezintă rezistență moderată la zgârieturi, rezistență termică mare, risc inexistent de apariție a petelor, însă există riscul arderii suprafeței de contact cu substanțe acide;
- Ceramică porțelanată – prezintă rezistență ridicată la zgârieturi, rezistență termică mare, risc inexistent de apariție a petelor, respectiv fără posibilitatea de a crea profile stil pe muchia frontală, ci doar execuția de prelucrări simple (bizot, semibaston, aparentă de 4/6/8/10 cm).
3. Prelucrări necesare
Un blat de bucătărie este gândit pentru a fi la fel de aspectuos, pe cât este de util. În contextul prezentat, pentru a îmbina cu succes cele două aspecte se poate recurge la unele prelucrări suplimentare. Necesitatea prelucrării canturilor pentru un blat de bucătărie devine astfel necesară, iar pentru a înțelege mai bine efectele unei astfel de prelucrări vom prezenta care sunt situațiile cel mai des întâlnite în practica curentă:
- Prelucrarea cu bizot (msl) – se execută pe toată lungimea unei muchii și pe jumătate din lățimea ei, sub un unghi de aproximativ 45 grade; scopul este de a proteja marginea cea mai expusă a blatului, astfel încât întreținerea muchiei să se realizeze cu ușurință;
- Prelucrare cu dublu bizot (dublu msl) – diferă de prelucrarea simplă cu bizot prin faptul că pe muchia blatului se va interveni în două etape, pe direcții diferite, de fiecare dată fiind realizată o debitare sub un unghi de aproximativ 45 grade;
- Prelucrare semibaston (baston pe jumătate) – se execută pentru obținerea unei forme semirotunde (parțial convexă) pentru muchia unui blat; operațiunea implică o debitare a muchiei la 45 grade (bizot), urmată de o rotunjire până la obținerea formei dorite;
- Prelucrare baston – se execută atunci când se dorește obținerea unei forme rotunde (convexă) sau aproape rotundă, pentru muchia unui blat;
- Prelucrare aparentă – constă în îmbinarea realizată în unghi de 45 grade a produsului de bază (blat, de exemplu), cu piesa care va servi drept aparentă (altă piesă de mobilier sau un alt blat); procedeul transformă materialele cu grosimi mici (0,6/1,2 cm) în piese cu aparență masivă, fapt ce evită procesarea directă și anevoioasă din materia primă masivă (pierderi mici de material brut).
Informații detaliate legate de prelucrarea canturilor puteți consulta aici.
4. Sfaturi pentru întreținere
Pentru blaturile confecționate din piatră naturală, modalitatea cea mai simplă și eficientă de întreținere este prin curățare zilnică folosind o cârpă umezită în apă aflată la temperatura mediului ambiant. În cazul apariției unor pete care nu pot fi curățate cu apă, se recomandă folosirea unor soluții ca: acetonă, peroxid de hidrogen sau orice altă soluție non abrazivă (pentru blaturi din marmură), detergent de vase și apă la temperatura mediului ambiant (pentru blaturile din granit). După aplicarea oricărei soluții de curățare, blaturile din piatră naturală trebuie clătite bine cu apă și, ulterior uscate la temperatura ambientală sau prin tamponare cu o cârpă din microfibre.
Cele mai dăunătoare produse sau soluții pentru blaturile din piatră naturală sunt vinul și oțetul (pentru blaturile din marmură), respectiv cele care conțin acidul citric din sucul de portocale (pentru blaturi din granit, marmură sau travertin).
În cazul blaturilor confecționate din materiale compozite, pentru curățarea acestora se recomandă utilizarea produselor cu un PH neutru, fără conținut de amoniac, ceară, ulei sau substanțe cu rol de înălbitor. Un amestec eficient poate fi preparat cu apă și oțet, în cantități care trebuie testate pe mostre sau porțiuni mai puțin expuse vederii. De ținut seama este faptul că, după dizolvarea murdăriei este necesar să uscăm zona curățată cu o cârpă moale sau din microfibră.
Marmodav Select recomandă pentru întreținerea blaturilor din piatră naturală sau din materiale compozite doar produse profesionale de curățat.
5. Recomandările noastre
Blatul este piesa de rezistență în tot conceptul care caracterizează mobila de bucătărie, lucru pe care l-am menționat chiar în debutul articolului. Alegerea materialului potrivit pentru confecționarea unui blat de bucătărie trebuie să țină seama de utilitate (dimensiuni, prelucrări, rezistență la factori de stres) și aspect (culori, nuanțe, texturi), în primul rând. Prelucrările sunt importante în egală măsură, motiv pentru care întregul proces de confecționarea a blatului trebuie abordat cu mare atenție. Opțiunile pe care le aveți dispoziție atunci când plănuiți să achiziționați un blat pentru bucătărie pot fi următoarele:
- cercetați cu atenție piața, căutați surse de inspirație pe internet și analizați-le cu atenție;
- contacta-ți un arhitect sau designer de interior care să vă asiste de-a lungul întregului proces de achiziție.
Indiferent de varianta aleasă, înainte de a lua decizia finală este bine să vă asigurați că dețineți toate informațiile necesare pentru a vă încadra în bugetul pe care îl aveți la dispoziție.
Așa cum ne-am obișnuit deja să spunem, totul ține de fler, armonie și obiective bine definite.
Contactează cu încredere specialiștii Marmodav Select pentru o ședință gratuită de consiliere, în cadrul căreia poți afla detaliile unui proiect complet de amenajare și care sunt materialele potrivite pentru proiectul tău.