#servicii #prelucrare #debitare
#debitareliniara #debitare45
Încă din cele mai vechi timpuri, piatra s-a dovedit a fi materialul natural considerat ideal pentru construirea caselor de locuit sau pentru amenajarea de proprietăți publice sau private. Povestea pietrei naturale folosită în construcții sau amenajări începe odată cu exploatarea ei din cariere. Transformarea pietrei naturale, de la forma ei brută și până la aspectul finisat este un proces anevoios, parcurs în mai multe faze. Piatra naturală se extrage din cariere, ulterior ea fiind debitată sub forma unor blocuri de mari dimensiuni pentru a putea fi transportată către atelierele de prelucrare. Odată ajunse la destinație, blocurile de piatră sunt debitate la dimensiuni acceptabile, care fac posibile manipularea, prelucrarea și finisarea acestora cu o mai mare ușurință. Forma astfel obținută este cunoscută sub denumirea comercială de lastră sau semilastră. Faza ulterioară constă în debitarea pietrei naturale sub formă de piese, pentru a putea fi comercializate sau montate în cadrul unor proiecte arhitecturale de amenajare.
Tipurile de debitări solicitate frecvent în cadrul proiectelor sunt debitarea liniară și debitarea sub un unghi de 45 grade. Adăugăm acestei liste și operațiunea de șablonare piese pe curb.
DEBITARE
Tipuri și caracteristici
De-a lungul transformării sale în piese de mobilier sau obiecte pentru decor, piatra naturală suportă mai multe etape de prelucrare prin debitare (tăieri), în care sunt folosite tehnici și utilaje specifice fiecărei faze. De exemplu, debitările grosiere sunt realizate în faza de extracție a pietrei din cariere, operațiune pentru care este nevoie de utilaje mecanizate speciale. Plăcile sau piesele din piatră naturală destinate comercializării, sau cele care urmează să fie montate vor fi la rândul lor debitate la dimensiunile unei lastre/semilastre. Operațiunea poate fi realizată în ateliere de producție sau la locul de montaj. Debitările profesionale (de mare precizie) se realizează exclusiv în ateliere de producție, unde operațiunile sunt executate cu ajutorul unor utilaje speciale (utilaje cu comandă numerică), care sunt complet automatizate (folosesc software de tip CAD și sunt conectate la un computer) și folosesc pentru precizia de tăiere tehnologia laser. La locul de montare, debitarea se face cu ajutorul mașinii manuale de debitat (flexul).
Debitarea la 45 grade este similară din multe puncte de vedere debitării liniare. Diferența majoră constă în înclinația unghiului la care se realizează debitarea și a tipului de utilaj cu care se efectuează operațiunea. În cazul de față, discutăm despre un utilaj/dispozitiv cu talpă de tăiere care poate fi înclinată la 45 grade. Pentru mai multe informații legate de operațiunea de debitare a pietrei naturale, vă recomandăm să citiți despre serviciul de confecționare a pieselor 3D cu ajutorul utilajelor de tip CNC.
Șablonarea este o operațiune care se încadrează în categoria prelucrărilor cu caracter special, datorită faptului că produsele din piatră naturală care se obțin prezintă forme atipice și necesită debitări complexe, prin înclinări ale axei de tăiere sub mai multe unghiuri. Caracteristicile produsului finit sunt preluate cu ajutorul unui șablon confecționat din materiale care nu își modifică forma pe parcursul manipulării acestuia. Prelucrarea în sine se realizează cu utilajele de tip CNC din dotarea proprie, care folosesc în scopul manipulării de precizie un computer performant și programe software de tip CAD. Pentru mai multe detalii despre acest tip de prelucrare consultă pagina Confecționare piese 3D pe CNC.
DEBITARE
Avantaje
Prezentăm în continuare avantajele debitării realizate cu utilaje speciale cu disc/jet de apă/laser (cu comandă manuală sau comandă numerică):
- metodă de debitare flexibilă și ușor de adaptat oricărei forme și grad de complexitate ale piesei, fără să producă arderi sau microfisuri;
- dimensiuni de tăiere generoase: lungimi de până la 3,5 – 3,8 m și adâncimi de maxim 25 – 30 cm;
- precizie ridicată la tăiere: diametru mai mic de 1 mm și abateri de aproximativ +/- 0,025 mm;
- pierderi minime de material și costuri reduse;
- metodă rapidă, după tăiere nemaifiind nevoie de finisaje suplimentare;
- oferă protecție sporită a suprafețelor în timpul debitării, piesele fiind bine ancorate pe bancul de lucru;
- asistență computerizată și posibilitatea (și obligativitatea, în același timp) ca tăieturile să se facă după modele realizate cu ajutorul unui software specializat.
Distingem câteva caracteristici pe care le atribuim operațiunii de șablonare:
- eficacitate, deoarece produsul rezultat în urma prelucrării este aproape imposibil de reprodus în alte condiții;
- utilitate, fiind posibil ca produsul rezultat să fie necesar într-un ansamblu care nu ar avea efectul vizual/practic scontat fără a exista ca un întreg;
- anduranță, ca un efect al utilității și garanției oferite de calitatea materialului din care este confecționat;
- estetică, dacă este vorba de piese de decor care completează în mod plăcut un ambient.
Debitarea pietrei naturale realizată cu ajutorul mașinii de debitat manuală (flexul) corectează – dacă ne putem exprima așa – singurul neajuns al metodei precedente, respectiv acela de a fi posibil ca debitarea să se execute la locul de montaj. Dezavantajele acestei metode sunt puține, însă fără a fi deloc neglijate: tăieri continue pe suprafețe cu dimensiuni (lungime, adâncime) mici, precizie redusă la tăiere, timp de prelucrare mai mare.
AI GĂSIT SOLUȚIA IDEALĂ?
Răspundem solicitărilor dumneavoastră pentru orice proiect de montaj, prelucrare sau mentenanță a pietrei naturale.