Debitare liniară sau la 45 grade

Acasa » Servicii » Prelucrare » Debitare
#servicii #prelucrare #debitare
#debitareliniara #debitare45

Încă din cele mai vechi timpuri, piatra s-a dovedit a fi materialul natural considerat ideal pentru construirea caselor de locuit sau pentru amenajarea de proprietăți publice sau private. Povestea pietrei naturale folosită în construcții sau amenajări începe odată cu exploatarea ei din cariere. Transformarea pietrei naturale, de la forma ei brută și până la aspectul finisat este un proces anevoios, parcurs în mai multe faze. Piatra naturală se extrage din cariere, ulterior ea fiind debitată sub forma unor blocuri de mari dimensiuni pentru a putea fi transportată către atelierele de prelucrare. Odată ajunse la destinație, blocurile de piatră sunt debitate la dimensiuni acceptabile, care fac posibile manipularea, prelucrarea și finisarea acestora cu o mai mare ușurință. Forma astfel obținută este cunoscută sub denumirea comercială de lastră sau semilastră. Faza ulterioară constă în debitarea pietrei naturale sub formă de piese, pentru a putea fi comercializate sau montate în cadrul unor proiecte arhitecturale de amenajare.

Tipurile de debitări solicitate frecvent în cadrul proiectelor sunt debitarea liniară și debitarea sub un unghi de 45 grade. Adăugăm acestei liste și operațiunea de șablonare piese pe curb.

DEBITARE

Tipuri și caracteristici

Marmodav Select

DEBITARE

Avantaje

Prezentăm în continuare avantajele debitării realizate cu utilaje speciale cu disc/jet de apă/laser (cu comandă manuală sau comandă numerică):

 • metodă de debitare flexibilă și ușor de adaptat oricărei forme și grad de complexitate ale piesei, fără să producă arderi sau microfisuri;
 • dimensiuni de tăiere generoase: lungimi de până la 3,5 – 3,8 m și adâncimi de maxim 25 – 30 cm;
 • precizie ridicată la tăiere: diametru mai mic de 1 mm și abateri de aproximativ +/- 0,025 mm;
 • pierderi minime de material și costuri reduse;
 • metodă rapidă, după tăiere nemaifiind nevoie de finisaje suplimentare;
 • oferă protecție sporită a suprafețelor în timpul debitării, piesele fiind bine ancorate pe bancul de lucru;
 • asistență computerizată și posibilitatea (și obligativitatea, în același timp) ca tăieturile să se facă după modele realizate cu ajutorul unui software specializat.

Distingem câteva caracteristici pe care le atribuim operațiunii de șablonare: 

 • eficacitate, deoarece produsul rezultat în urma prelucrării este aproape imposibil de reprodus în alte condiții;
 • utilitate, fiind posibil ca produsul rezultat să fie necesar într-un ansamblu care nu ar avea efectul vizual/practic scontat fără a exista ca un întreg;
 • anduranță, ca un efect al utilității și garanției oferite de calitatea materialului din care este confecționat;
 • estetică, dacă este vorba de piese de decor care completează în mod plăcut un ambient.

Debitarea pietrei naturale realizată cu ajutorul mașinii de debitat manuală (flexul) corectează – dacă ne putem exprima așa – singurul neajuns al metodei precedente, respectiv acela de a fi posibil ca debitarea să se execute la locul de montaj. Dezavantajele acestei metode sunt puține, însă fără a fi deloc neglijate: tăieri continue pe suprafețe cu dimensiuni (lungime, adâncime) mici, precizie redusă la tăiere, timp de prelucrare mai mare.

În concluzie, oricare din metodele de debitare a pietrei naturale o putem considera potrivită proiectului nostru, însă va fi nevoie de o analiză atentă a bugetului și a celorlalte resurse pe care le avem la dispoziție (cunoștințe, timp etc.).

AI GĂSIT SOLUȚIA IDEALĂ?

Răspundem solicitărilor dumneavoastră pentru orice proiect de montaj, prelucrare sau mentenanță a pietrei naturale.

Lasă-ne un mesaj

  X
  CONTACT