Ce alegem pentru proiectul de amenajare: piatră naturală sau materiale compozite?

Cui nu-i plac lucrurile frumoase?! Ei bine, să ne oprim puțin și să cugetăm la această întrebare. Și pentru că tematica retoricii noastre expune subiecte legate de amenajările cu piatră naturală, încă de la început facem precizarea că articolul pe care îl propunem expune o abordare comparativă a principalelor caracteristici ale materialelor compozite utilizate frecvent în amenajările de interior, în raport cu cele ale pietrei naturale.

Marmodav Select

1. Materiale compozite

Materialele compozite, cunoscute în industria de profil sub denumirea de piatră compozită sau piatră recompusă, reprezintă trendul actual în domeniul amenajărilor interioare. Acestea sunt preferate în locul materialelor clasice, lemnul sau piatra naturală, pentru producția de blaturi sau plăci pentru montaj. Quartz-ul compozit și marmura compozită sunt cele mai cunoscute materiale din această categorie.

La întrebarea “Sunt materialele compozite, naturale?” este relativ dificil să răspundem. Știm însă, că materialele compozite conțin într-o proporție semnificativă piatră naturală sub formă de pulbere (praf), la care sunt adăugați diverși compuși și adezivi chimici (sticlă colorată, pigmenți anorganici, paste colorante, scoici, metale, stabilizatori, absorbatori de raze UV, peroxid de hidrogen, rășini polimerice etc.). Cu o compoziție preponderent sintetică, materialele compozite sunt considerate de mulți specialiști ca fiind naturale.

Materialele compozite se aseamănă din multe puncte de vedere cu materialele din piatră naturală (marmură, granit, cuarț), păstrând calitățile estetice ale acestora și excelând la o serie de alte capitole: elasticitate crescută și rezistență la flambare, absorbție scăzută a apei (nu reține petele), rezistență la acizi, baze, săruri și la variații UV sau la variații de temperatură. Pe baza acestor considerente, evidențiem principalele caracteristicile ale materialelor compozite:

  • prezintă o structură internă mai omogenă și uniformă decât a pietrei naturale;
  • sunt mai flexibile și mai dure decât multe tipuri de piatră naturală (prezența rășinii din compoziție limitează formarea porozității);
  • pot fi prelucrate sub formă de piese (blaturi etc.) de dimensiuni mari și grosimi mici, datorită elementelor din compoziția sa (rășini, în special);
  • sunt considerate materiale antibacteriene, datorită aspectului neted al suprafeței și lipsei porozității accentuate;
  • suprafețele din materiale compozite trebuie ferite de contactul cu corpuri aflate la temperaturi extreme (foarte reci sau foarte fierbinți);
  • pentru a conserva intensitatea culorilor și efectul vizual al texturii, precum și caracteristicile de bază ale liantului (rășinii) din compoziție, se recomandă evitarea folosirii materialelor compozite în amenajările de exterior cu expunere directă la razele UV.

Suprafețele din materiale compozite sunt ușor de întreținut. Se recomandă utilizarea produselor cu PH neutru, fără conținut de amoniac, ceară, ulei sau substanțe cu rol de înălbitor. Un amestec eficient poate fi preparat cu apă și oțet, în cantități care trebuie testate pe mostre sau porțiuni mai puțin expuse vederii. De ținut seama este faptul că, după dizolvarea murdăriei este necesar să uscăm zona curățată cu o cârpă moale sau cu un mop din microfibră.

2. Materiale din piatră naturală

Despre materialele din piatră naturală se cunosc destul de multe lucruri. S-a scris de-a lungul timpului destul de mult, astfel că ar fi aproape imposibil ca cineva să nu fi auzit măcar o dată în viață despre materiale cum sunt marmura sau granitul. În amenajările de interior cel mai adesea se folosește marmură, granit, travertin sau calcar. Onixul, un material scump, este preferat de clienții iubitori de extravaganță și de finisaje premium. Șistul și cuarțitul sunt alte materiale din piatră naturală cu mare căutare în amenajările de interior. 

Materialele din piatră naturală sunt 100% naturale, fără conținut de compuși chimici sau adezivi. Piatra naturală se extrage din cariere de profil, ulterior ea fiind transportată în ateliere de producție, unde este prelucrată și depozitată sub formă de lastre sau plăci. Prelucrarea, montajul și mentenanța materialelor din piatră naturală sunt categoriile de operațiuni întâlnite în amenajările interioare și de exterior, și le vom dezbate într-un articol viitor pe care îl vom dedica integral acestui segment de servicii. Detalii legate de serviciile Marmodav Select pot fi consultate aici

Cu privire la caracteristicile materialelor din piatră naturală este dificil să avem o abordare generalizată, dat fiind faptul că, în funcție de compoziția și aspectul fiecărui tip de piatră naturală există recomandări diferite, legate de locul sau de modul în care fiecare dintre acestea pot fi utilizate. O sinteză a celor mai apreciate calități asociate pietrei naturale poate să arate astfel:

  • sunt materiale naturale, ideale pentru a recrea armonia unor spațiu din natură; alături de alte materiale naturale, cum sunt lemnul sau lutul, ajută la armonizarea spațiilor amenajate atât la interior, cât și la exterior;
  • sunt rezistente și durabile, cu o durată de viață practic nelimitată; prelucrarea lor este posibilă și chiar facilă, astfel că ele pot fi folosite într-o diversitate mare de forme, dimensiuni și finisaje;
  • sunt disponibile într-o gamă bogată și diversă de culori, nuanțe și texturi, fiind ușor de încadrat în aproape orice proiect de amenajare;
  • sunt materiale ușor de întreținut, deși există recomandări legate de utilizarea corectă a unor anumite tipuri de piatră naturală.

Mai multe despre materialele cel mai des folosite în proiectele de amenajare ale Marmodav Select puteți citi aici

3. Recomandările noastre

Marmura este un material recomandat pentru amenajări sau finisaje de interior: pardoseli, pereți, scări, glafuri, blaturi de bucătărie sau baie, ancadramente sau orice alt element cu rol decorativ. Se recomandă a se evita folosirea pietrei de marmură pentru amenajările de exterior, deoarece nu suportă bine schimbările de temperatură și poate conduce în timp la mătuire sau fisurare.

Datorită durității și rezistenței la erodare și intemperii, granitul este folosit pe scară largă în construcții (pavaje, borduri, terasamente de cale ferată), la amenajări și finisaje de interior (placări de pereți cu plăci de granit, la ferestre și uși, scări, glafuri, blaturi de bucătărie sau pentru baie) sau ale spațiilor exterioare (fântâni sau pavarea aleilor de grădină), dar și în artă (sculpturi și memoriale). Granitul este foarte solicitat și pentru realizarea pardoselilor din clădirile comerciale sau instituțiile publice.

Travertinul se folosește ca piatră de construcție, la placatul fațadelor și pereților interiori, la realizarea pardoselilor sau amenajarea piscinelor. Travertinul mai poate fi folosit pentru confecționarea blaturilor de bucătărie sau de baie, a meselor, chiuvetelor și căzilor de duș, sau pentru orice alt element cu rol decorativ. Pentru a se evita contactul cu soluțiile saline (care au în compoziție sare), situație care poate apărea în cazul pardoselilor montate pe suprafețe necorespunzătoare și care poate dăuna grav aspectului, specialiștii recomandă folosirea travertinului pentru placarea suprafețelor verticale.

Calcarul se recomandă atât pentru amenajarea spațiilor interioare, dar mai ales pentru amenajările de exterior: terase, coloane/stâlpi, fațade ventilate, pereți, pardoseli, scări, șeminee, mese, chiuvete, blaturi de bucătărie sau pentru baie.

Onixul este o piatră semiprețioasă, recomandată exclusiv pentru amenajările de interior (placări verticale, pardoseli, elemente decorative). Pentru a pune în valoarea aspectul translucid al onixului, se recomandă ca montajul să fie efectuat în apropierea unei surse de lumină. Putem vorbi în acest caz despre obținerea unor suprafețe decorative cu o valoare estetică ridicată.

Aplicații posibile pentru șist: placarea pereților interiori și exteriori. Fiind o piatră naturală, pentru protejarea suprafeței cu expunere la mediul ambiant se recomandă aplicarea unui tratament de impermeabilizare.

Cuarțitul este o rocă foarte dură. Aceasta suportă foarte ușor eroziunea, deoarece componenta sa principală, cuarțul, este foarte rezistentă atât din punct de vedere fizic, cât și chimic. Aceste proprietăți fac din cuarțit un material de construcție recomandat pentru placarea pereților, treptelor și a pardoselilor. Cuarțitul mai este utilizat la construcția de drumuri, sau ca balast pentru calea ferată.

Materialele compozite – quartz sau marmură – păstrează multe din calitățile versiunilor sale naturale, ceea ce le recomandă pentru întrebuințări similare cu acestea. 

Concluzia noastră cu privire la modul în care materialele amintite în cadrul acestui articol pot fi utilizate, în mod eficient, în proiecte de amenajare, pare a fi simplu de formulat însă mai dificil de transpus în practică. Soluția cu privire la alegerea materialului potrivit trebuie mereu cântărită cu mate atenție. Dorințele clientului trebuie confirmate de o cercetare amănunțită și de expertiza unui arhitect sau designer de interior. Totul ține de fler, armonie și obiective bine definite.

Contactează cu încredere specialiștii Marmodav Select pentru o ședință gratuită de consiliere, în cadrul căreia poți afla detaliile unui proiect complet de amenajare și care sunt materialele potrivite pentru proiectul tău.

Distribuie articolul dacă ți-a plăcut 

Lasă-ne un mesaj

    X
    CONTACT