#servicii #prelucrare #canturi
#bizot #msl #dublubizot
#dublumsl #semibaston #baston
#aparenta #stil
Estetica unei amenajări se poate dobândi în diferite moduri, fiind suficient uneori doar să recurgem la finisaje simple ale muchiilor sau canturilor unor plăci cu suprafețe plane. Piatra naturală nu face excepție de la acest tip de prelucrare. Ne referim în acest caz la prelucrări ale muchiilor unor piese din piatră naturală, cu scopul de a le oferi protecție sau pentru a le îmbunătății aspectul estetic. Este cazul blaturi din piatră naturală, al glafurilor sau treptelor unei scări (denumite generic piese, datorită dimensiunilor adaptate specificului fiecărui proiect), fiecare dintre acestea având cel puțin una din margini prelucrată. În situații de acest fel, se va efectua o debitare sub un anumit unghi pe toată lungimea muchiei expuse la distrugere.
Prelucrarea canturilor este un tip de operațiune care poate fi executată pentru orice tip de piatră naturală. Operațiunea se realizează înainte de montarea piesei, motivul fiind acela de a nu deteriora marginea suprafeței și de a nu afecta în mod iremediabil estetica spațiului amenajat.
PRELUCRARE CANTURI
Tipuri și caracteristici
Bizotarea – sau MSL – este un tip de prelucrare care se execută pe toată lungimea unei muchii și pe jumătate din lățimea ei, sub un unghi de aproximativ 45 grade.
Prelucrarea prin MSL este necesară pentru a proteja marginea cea mai expusă a unei piese, astfel încât aceasta să poată fi întreținută cu ușurință. Pentru lucrări simple, operațiunea se poate realiza manual, fiind nevoie doar de unele scule electrice cu funcție de înclinare a tălpii la 45 grade (fierăstrău, polizor). Pentru lucrări mai complexe (piese cu gabarit, suprafețe mari) operațiunea se execută în ateliere specializate, cu ajutorul unor echipamentele speciale (mașină de debitare cu disc/jet de apă/comandă numerică).
Bizotarea dublă – sau dublu MSL – diferă de prelucrarea MSL prin faptul că latura unei piese va suporta intervenții în două etape, pe ambele muchii ale unei laturi, de fiecare dată fiind realizată o debitare sub un unghi de aproximativ 45 grade. Debitările vor fi aplicate pe direcții opuse, pe o porțiune de cel mult jumătate din lățimea piesei, astfel încât la final să rezulte o muchie cu trei suprafețe plane (în loc de una – lățimea inițială a piesei).
Operațiunea se aplică muchiilor sau canturilor unor suprafețe plane, la fel ca în cazul prelucrării MSL, cu scopul de a le oferi protecție sau pentru a le îmbunătății aspectul estetic.
Prelucrarea cu semibaston – sau prelucrarea cu baston pe jumătate – se execută atunci când dorim obținerea unei forme semirotunde (parțial convexă) pentru muchiile unei piese. Operațiunea se bazează pe o tehnică aplicată și în cazul prelucrării cu baston, fiind vorba în acest caz de o singură debitare a muchiei sub un unghi de 45 grade, pe toată lungimea ei și pe jumătate din lățime, urmată de rotunjirea formei astfel obținute.
Operațiunea se aplică muchiilor sau canturilor unor suprafețe plane, la fel ca în cazul prelucrării cu baston, cu scopul de a le oferi protecție sau pentru a le îmbunătății aspectul estetic. Operațiunea se realizează într-un atelier specializat, utilizând scule electrice cu funcție de înclinare a tălpii la 45 grade (fierăstrău, polizor) sau echipamente complexe (mașină de debitare cu disc/jet de apă/comandă numerică).
Prelucrarea cu baston se execută atunci când se dorește obținerea unei forme rotunde (convexă), sau aproape rotundă pentru muchiile unei piese. Tehnica folosită este asemănătoare celei aplicate în cazul prelucrării cu dublu bizot (dublă debitare la 45 grade), singura deosebire constând în lipsa unghiurilor ascuțite.
Operațiunea este necesară pentru protejarea marginilor unei piese, fiind totodată și un mijloc de a îmbunătății estetica spațiului amenajat. Tehnica aplicată pentru obținerea muchiei în formă de baston constă în realizarea unei duble debitări a muchiei, de fiecare dată sub un unghi de aproximativ 45 grade, astfel încât să rezulte la final o muchie cu trei suprafețe plane (în loc de una – lățimea inițială a piesei), urmată de rotunjirea formei astfel obținute. Întreaga operațiune se realizează într-un atelier specializat, fiind necesare scule electrice cu funcție de înclinare a tălpii la 45 grade (fierăstrău, polizor) sau echipamente complexe (mașină de debitare cu disc/jet de apă/comandă numerică).
Prelucrarea aparentă a produselor din piatră naturală/ceramică constă în îmbinarea realizată în unghi de 45 grade a produsului de bază, cu piesa care va servi drept aparentă. Acest procedeu transformă materialele cu grosimi mici (0,6/1,2 cm) în piese cu aparență masivă, fapt ce evită procesarea directă și anevoioasă din materia primă masivă (pierderi mici de material brut). Se pot îmbina materiale de grosimi 0,6/1,2/2/3 cm, cu tăiere în unghi de 45 grade.
Prelucrările stil sunt operațiuni complementare celor executate în canturile pietrei naturale/recompusă, deosebindu-se de acestea prin faptul că ele conferă o notă stilizată arhitecturilor speciale ale proiectelor de design interior. Formele obținute pot varia în funcție de raza sau înclinațiile prelucrărilor aplicate unui produs finit, rezultatul având un impact vizual și tactil plăcut.
AI GĂSIT SOLUȚIA IDEALĂ?
Răspundem solicitărilor dumneavoastră pentru orice proiect de montaj, prelucrare sau mentenanță a pietrei naturale.